Què implica la llei influencer? Les claus de la nova normativa a streamers i creadors

La legislació audiovisual aixeca polseguera per la creació d'un registre gestionat pel govern espanyol per figures molt influents entre els menors

per Victor Rodrigo, el 16 d'agost de 2022 a les 11:24

El 9 de juliol va entrar en vigor la nova llei audiovisual de l'estat espanyol. Carregada de polèmica, el debat de la nova legislació es va centrar en aspectes de la indústria cinematogràfica (amb una clara polèmica sobre els productors independents) i les llengües oficials diferents del castellà (la presència del català a les plataformes i els nous doblatges). Un altre aspecte que regula la llei i que també genera debat són els influencers i les seves responsabilitats.


Creadors de contingut, streamers i figures mediàtiques amb milions de seguidors a les xarxes socials. Tots ells, encara que de manera indirecta, mantenen alts nivells de responsabilitat amb la seva audiència. És per això mateix que la nova llei audiovisual, ara anomenada llei influencer els imposa noves normes.

El gruix dels creadors més importants, com Auronplay, Ibai Llanos o Rubius no s'han pronunciat, encara, però altres com Vegetta777 (un dels més antics i coneguts del panorama) o Elmillor, català establert a Andorra, com molts companys streamers, han reaccionat  al nou marc legal. Altres sectors, especialment els d'Instagram o streamers divulgatius, han començat una feina per intentar fer lectures de la llei. Però, realment, els canvia tant l'escenari actual?

 

Les modificacions que inclou la llei influnecer


La nova llei recull tota una sèrie de principis basats en l'obligatorietat de transmetre certs valors respectuosos: amb les persones amb discapacitat, contra la pornografia, contra els continguts que atempten directament contra les dones o diversos col·lectius, contra els comportaments racistes... Segons la nova legislació, hauran de tenir en compte l'impacte i la influència que tenen en el desenvolupament físic, mental i moral dels menors d'edat. Però, realment tot això és un canvi significatiu per als creadors de contingut? Modificarà les regles totals del joc?

Realment no, perquè les principals empreses on operen la immensa majoria d'streamers, creadors i influencers ja apliquen aquestes directives. Twitch, YouTube o Instagram ja inclouen en els seus "contractes" totes les normes citades per la nova legislació espanyola, especialment enfocades als menors d'edat, en les doctrines respectuosos imposades per la legislació europea i en deixar clar, per exemple, quins continguts són publicitats i quins no. A

El registre, la principal sorpresa


L'article 39 de la nova llei audiovisual estableix la creació d'un registre estatal de prestadors de servei de tres formes diferents de l'àmbit audiovisual. S'inclouen, per primera vegada en una cosa similar, els influencers, streamers i creadors de contingut. Aquesta mesura els preocupa pel que pot suposar i, sobretot, per com està redactada la part que els implica a ells, en l'article 94.4 de la legislació. 
 

L'article 39 de la nova llei audiovisual Foto: Boletín Oficial de las Cortes Generales


Què significa el registre? Segons la llei, encara per aprovar oficialment en el tràmit al Senat, tots aquells que en formin part hauran de seguir "els principis generals" establerts en l'article 86, que apel·la als articles 4, 6, 10, 12, 14 i 15, que fan referència a la dignitat, "igualtat de gènere i dignitat de les dones", l'autoregulació, la correlació i els seus respectius codis de conducta.  On sorgeix la polèmica? Un dels divulgadors periodístics i comunicador amb més seguidors de Twitch, Yuste (Esportamaniacos), va ser un dels pocs implicats per la nova legislació que va abordar el tema en directe.
  En la redacció de l'article 94.4, que diu així: "Els usuaris d'especial rellevància en els serveis d'intercanvi de vídeo a través de plataforma s'han d'inscriure al Registre estatal de Prestadors de Serveis de Comunicació Audiovisual previst a l'article 39". En cap cas la llei deixa clar què vol dir "d'especial rellevància" ni com es pot mesurar aquest concepte. 

En tot cas, la llei encara ha de ser aprovada pel Senat, després que aquesta fos tornada al Congrés dels Diputats. S'espera que passi per la cambra alta sense cap altra problema que no sigui de forma, i no pas de continguts. La legislació audiovisual tornarà a estar sobre la taula.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: