Píndoles anticonceptives gratuïtes, avortament per a menors i baixes menstruals: guia per entendre la nova llei

per Yaiza Sánchez, el 31 d'agost de 2022 a les 09:09
La reforma de Llei de Salut Sexual i Reproductiva s'ha aprovat definitivament aquest dimarts en el Consell de Ministres.

Entre alguns dels punts més destacats hi trobem l'aprovació de l'avortament a menors de 16 i 17 anys sense el permís dels pares/mares però també n'inclou d'altres, com la distribució gratuïta de píndoles anticonceptives o la baixa per menstruacions doloroses. A continuació, us presentem una guia per entendre'n les claus:

Menors i l'avortament


La principal novetat és que el dret també s'aplicarà a les menors de 16 i 17 anys, que podran avortar sense necessitar el permís matern o patern. També s'han eliminat els tres dies obligatoris de reflexió, una de les clàusules que el PP va implementar. Ara bé, la reforma no canviarà els terminis actuals: es pot avortar fins a la setmana 14 de gestació. L'excepció que permet dur la pràctica a partir de la setmana 21 si l'embaràs suposa un risc per la salut de la mare o el fetus presenta greus anomalies, també es manté.

Els hospitals públics podran efectuar la pràctica


Fins la data, més del 85% dels avortaments es realitzen a clíniques concertades o privades, tal com recull el Diario de Sevilla. I quin és el motiu? Segons ha assenyalat Montero, és a causa de l'objecció de consciència, que permet al personal mèdic negar-se a fer la pràctica. Això sí, s'han d'assegurar que algun professional pot encarregar-se'n.Amb l'objectiu de trobar l'equilibri entre el dret de les dones i la llibertat d'elecció dels metges, la nova normativa facilitarà "la identificació de les necessitats sanitàries, de manera que es pugui assegurar el dret en tots els casos". Per tant, es garanteix que la pràctica pugui efectuar-se als centres públics.

Píndoles anticonceptives gratuïtes


Els anticonceptius hormonals i la píndola del dia de després seran finançats públicament. A més a més, es distribuiran de forma gratuïta a instituts dins de les campanyes d'educació i prevenció sexual.

Baixes per regla dolorsa i altres mesures relacionades amb la menstruació


Per acabar, la modificació dona pas a tres mesures que inicien una batalla contra la pobresa menstrual. En primer lloc, es garanteix la distribució de productes d'higiene menstrual a dones que es trobin en risc d'exclusió social, així com les que es trobin a la presó. En aquest sentit, s'aplicarà l'IVA superreduït als articles, que actualment se situava en el 10%. La tercera, més innovadora, permet la baixa de tres dies que podran demanar les persones menstruants amb una regla dolorosa.


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: