Per què avui se celebra el Dia Europeu de les Llengües?

per Redacció, el 26 de setembre de 2022 a les 21:58
El 26 de setembre se celebra el Dia Europeu de les Llengües, una iniciativa del Consell d’Europa que la Comissió Europea commemora cada any amb diversos actes arreu de la UE. Enguany la Representació de la Comissió a Barcelona proposa un joc de preguntes i respostes sobre llengües a través d’un filtre d’Instagram. Atès que el 2022 ha estat declarat Any Europeu de la Joventut, la Comissió ha tornat a col·laborar amb Adolescents.cat per promocionar aquesta activitat entre els més joves. El filtre estarà disponible en català i en castellà als comptes d’Instagram de @comissioeuropea i @comisioneuropea, respectivament i us animem a provar-lo i compartir-lo amb l’etiqueta #EDLangs.

L'objectiu del Dia Europeu de les Llengües és fomentar el patrimoni cultural i la diversitat lingüística, donar a conèixer la gran varietat de llengües a Europa, animar la gent de totes les edats a aprendre idiomes i promoure la traducció, la interpretació i altres professions relacionades amb la llengua. La Comissió Europea, a través de les oficines locals de la Direcció General de Traducció als estats membres, organitza diverses activitats: concursos, programes de ràdio i televisió, microclasses d’idiomes, conferències, etc., per celebrar aquesta jornada. 

Rerefons


El Dia Europeu de les Llengües va ser organitzat per primera vegada el 2001 pel Consell d'Europa en el marc de l’Any Europeu de les Llengües. Des de llavors, cada any la Comissió Europea i el Centre Europeu de Llengües Modernes del Consell d’Europa participen activament en l'organització d’activitats relacionades amb les llengües i el plurilingüisme en ocasió del Dia Europeu de les Llengües.

La Unió Europea té 24 llengües oficials, però en el seu territori s’hi parlen unes 60 llengües més, i encara se n’hi han d’afegir moltes més que ha aportat la població immigrant d’arreu del món. Segons el Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades, a Catalunya s’hi parlen més de 300 llengües! A tot el món hi ha entre 6.000 i 7.000 llengües, la majoria a Àsia i Àfrica. Com a mínim, la meitat de la població mundial és bilingüe o políglota, és a dir, que parla dos o més idiomes.

El Consell d’Europa és una organització internacional fundada el 1949 per defensar els drets humans, la democràcia i l’estat de dret a Europa. Amb aquesta finalitat va redactar la Convenció Europea de Drets Humans, que va entrar en vigor el 1953 i en virtut de la qual es va crear el Tribunal Europeu de Drets Humans. Actualment té 46 estats membres, entre els quals hi ha tots 27 estats membres de la UE. La seu del Consell d’Europa és a Estrasburg. El nom pot donar peu a confusió, però val a dir que el Consell d’Europa i la Unió Europea són entitats diferents.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: