Així és com et pot afectar a la llarga no dormir prou

per Redacció, el 8 de desembre de 2022 a les 06:00
Dormir poc no només et fa sentir cansat i desmotivat durant el dia, sinó que és probable que a la llarga es produeixin danys cerebrals importants i augmenti el risc de patir trastorns neurodegeneratius com l'Alzheimer o el Parkinson.

Els científics han estat durant dècades analitzant els efectes neuronals de la privació de son en animals i persones. Quan van deixar als animals dormir dues hores més de l'habitual, es van adonar que això tenia efectes positius a dues parts del cervell: el locus coerelus, el nucli que gestiona els sentiments de vigilància i excitació; i l'hipocamp, una zona que té un paper fonamental en la informació de la memòria i l'aprenentatge.


És difícil, però, establir vincles entre el comportament animal i l'humà. Per ara se sap que, en el cas dels ratolins, la privació de son els pot arribar a provocar la mort. En humans no hi ha cap mecanisme ètic que pugui mesurar el grau i el tipus de dany cel·lular que provoca la falta de son.

A més, la percepció de les persones molts cops és equivocada. Potser creiem que hem descansat molt i ens trobem bé, però no necessàriament ha de ser així. De totes maneres, els científics diuen que no cal preocupar-nos gaire per la falta de son, ja que els danys cerebrals es produeixen a la llarga i en casos extrems.


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: