Logotip de Adolescents.cat

Saps diferenciar l'alta sensibilitat de la hipersensibilitat?

per Redacció, el 21 de gener de 2023 a les 06:00
Les Persones Altament Sensibles (PAS) es caracteritzen per la seva intensitat emocional i de pensament. Són persones que processen la informació que reben d'una manera molt profunda. És per això que solen aclaparar-se fàcilment en sentir un fort soroll, que intenten evitar les pel·lícules o sèries violentes o que s'emocionen molt amb una cançó.

Com explica Manuela Pérez-Chacón, psicòloga i presidenta de PAS Espanya, "no és una cosa patològica ni s'ha trobat que es degui a cap mal funcionament del sistema nerviós. Tanmateix, aquesta manera de respondre a determinats estímuls pot repercutir en el benestar emocional de la persona i, per tant, en la seva qualitat de vida".

La psicòloga americana Elaine Aron va popularitzar el concepte a la dècada dels 90 i va identificar els quatre pilars d'una persona PAS:

 


Per tant, una PAS està molt lligada a l'empatia. Com diu la psicòloga Manuela Pérez-Chacón: "L'empatia es relaciona amb la intensitat a nivell emocional que té la persona altament sensible, és a dir, una PAS s'emociona més i alhora genera una empatia emocional, que li permet entendre com se sent l'altra persona".

La hipersensibilitat, en canvi, és un concepte que no s'ha de confondre amb l'alta sensibilitat. Una persona hipersensible sol tenir una baixa tolerància a la frustració i això la porta a gestionar deficientment les seves emocions i a reaccionar de manera desproporcionada. El seu organisme també pot ser sensible i reaccionar intensament davant de virus, al·lèrgens, etc. Les persones PAS no necessàriament han de tenir una mala gestió de les seves emocions ni tenir desbordaments emocionals.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: