6 canvis que en el món de la moda que marcaran el futur

per Redacció, el 9 de gener de 2023 a les 06:00
En els últims 15 anys, la producció de roba s'ha duplicat. Es fabriquen 10.000 milions de peces a l'any i aquestes dades es tradueixen en més contaminació. I és que per produir una tona de tèxtil es generen 25 tones de CO2.

Per tal de frenar aquesta problemàtica i crear un consum més sostenible,
la Unió Europea ha elaborat diverses normatives que faran canviar el sector. Al 3/24 en recullen algunes. Les resumin:

1.Recollida dels residus tèxtils urbans


L'1 de gener del 2025 es començarà a aplicar una normativa per recollir la roba com un residu urbà. És a dir, als carrers hi haurà d'haver contenidors per reciclar-la, tal com passa amb el vidre, el paper i l'orgànica.

Es calcula que, a Espanya, hi ha 900.000 tones de tèxtil que van a parar cada any als abocadors i no s'aprofiten!

2. El productor s'ha de fer càrrec de la gestió del residu


Recentment s'ha aprovat, per part del govern espanyol, la Llei de residus i sòls contaminats. Segons aquesta normativa, serà el productor qui es faci càrrec de la gestió del residu. Això podria fer augmentar el preu de la roba, tot i que és calcula que l'increment no serà alt.

3. Un certificat digital

 
S'impulsarà el projecte TRICK, una eina digital per recollir i ensenyar dades de la roba que portem. A través d'un codi QR podrem consultar, per exemple, on s'ha conreat el cotó del jersei que portem.

A més a més, també oferirà altres dades com la petjada de carboni -l'impacte en el medi ambient- fins a la protecció de salut -si es fan servir substàncies químiques o no per fabricar la roba-.

4. Combatre el "greenwashing"


Es vol combatre el "greenwashing", és a dir, les campanyes de màrqueting amb les quals una empresa ven la idea que els seus productes són respectuosos amb el medi ambient per quedar bé i augmentar la reputació de la companyia. Per exemple, es vol evitar que hi hagi empreses que etiquetin un tèxtil com a sostenible simplement perquè té un percentatge de fibra reciclada.

5. Més fibres reciclades


Per afavorir la reducció i l'aprofitament dels residus, s'establiran uns percentatges d'ús de fibres reciclades en les col·leccions de moda.

A Catalunya, per avançar cap a la moda sostenible, s'ha impulsat el Pacte per a la Moda Circular. És un acord voluntari en què poden participar empreses i institucions del món de la roba per impulsar el canvi cap a un model bastat en la sostenibilitat.

6. Avaluar la durabilitat de la roba


És un dels grans reptes de la indústria. Encara s'ha de definir com s'estudiarà aquesta durabilitat, però probablement serà calculant el seu envelliment a través de la pèrdua de color, la resistència, la formació de boletes, etc. La indústria haurà de definir una norma estàndard.

Europa té com a objectiu ser un continent amb una petjada neutra de carboni -zero emissions- el 2050. Ara caldrà veure si s'aconsegueix.


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: