S'aprova la reforma de la llei de l'avortament i la llei trans: els punts més destacats

per Redacció, el 17 de febrer de 2023 a les 09:47
La reforma de la llei de l'avortament i la llei trans, promogudes pel ministeri d'Igualtat, amb Irene Montero al capdavant, s'han aprovat aquest dijous definitivament al Congrés dels Diputats.

Us resumim els punts més destacats:


Què diu la reforma de la llei de l'avortament?


 Estableix que es pot avortar sense el permís dels tutors legals a partir dels 16 anys. A més a més, elimina els 3 dies obligatoris de reflexió abans d'un avortament.

 La llei també inclou que les persones que han avortat puguin agafar-se la baixa i preveu un servei d'assistència i acompanyament durant el procés.

 Gràcies a la reforma, la pastilla de l'endemà serà gratuïta i es podrà anar a buscar als centres de salut. Ara mateix, a les farmàcies, val uns 20 euros!

 Les pastilles anticonceptives d'última generació tornaran a estar cobertes per la Seguretat Social. És a dir, que sortiran més barates.
 


La llei preveu que s’inclogui l'educació sexual en les principals etapes educatives i també que es reparteixin mètodes anticonceptius, com ara condons, de manera gratuïta als instituts.

 També s'afegeix la baixa per regla incapacitant. Les persones que tinguin regles molt doloroses podran agafar-se la baixa, que serà finançada al 100% per l'Estat.

 Per combatre la pobresa menstrual es repartiran gratuïtament productes com tampons, compreses o copes menstruals en instituts i centres cívics. S’ha de dir que es volia suprimir l'IVA dels productes d'higiene femenina, però no s’ha aconseguit.

 La llei reconeix com a violència contra les dones la gestació subrogada, també coneguda com els ventres de lloguer. De tota manera, no es perseguirà les parelles que hi recorrin en altres països.

Què diu la llei trans?


 S’inclou l’autodeterminació de gènere per a més grans de 16 anys. Per canviar de sexe al Registre Civil, a partir dels 16 anys, no serà obligatori presentar informes mèdics que acreditin disfòria de gènere, ni tampoc estar en un procés d'hormonació o haver-se sotmès a operacions per modificar l'aparença.

 Els menors d'entre 16 i 14 anys podran canviar el sexe al registre sempre que hi vagin acompanyats dels seus tutors legals; als 12 i 13 anys necessitaran autorització judicial.

 Els menors de 12 anys no podran canviar el sexe al registre, però sí el seu nom al DNI.

 Això sí, el canvi de sexe no eximeix de responsabilitats. Els homes que canviïn el seu sexe no podran saltar-se les condemnes per violència masclista.

 La llei també prohibeix les teràpies de reconversió, és a dir, les teràpies que tenen com a objectiu intentar canviar l’orientació sexual de les persones. Que per desgràcia, encara existeixen.

Les lesbianes, bisexuals i les persones trans amb capacitat de gestar tindran garantit l'accés a tècniques de reproducció assistida.
 









 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: