Vaga del 8-M: mobilitzacions i afectacions al transport públic, sanitat i educació

per Redacció, el 8 de març de 2023 a les 08:32
Com cada 8 de març Catalunya es mobilitza amb motiu del Dia Internacional de les Dones amb una gran vaga general feminista i altres concentracions. La dimensió de l'aturada farà que quedin afectats el transport públic, l'educació i la sanitat, que funcionaran de manera parcial.

Educació


A l'ESO, hi haurà d'haver un professional cada tres unitats (33%). A més, cada escola haurà de comptar, com a mínim, amb una persona de l'equip directiu -ja sigui director/a, cap d'estudis o un membre de la coordinació pedagògica del centre-. Els centres d'educació especial hauran de garantir el 50% de les plantilla.

Transport públic


El transport públic funcionarà amb uns serveis mínims del 85% aquest dimecres. S'inclouen el metro, l'autobús, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i Rodalies. El servei es podrà distribuir de manera irregular al llarg de la jornada sempre que el còmput global no superi aquest límit, mentre que el destinat a persones amb discapacitat o al transport escolar haurà de funcionar al 100% si no hi ha mitjans alternatius. En el cas del transport de mercaderies, s'haurà de garantir la distribució dels productes amb una caducitat inferior a les 24 hores, així com als centres hospitalaris i les farmàcies.

Centres hospitalaris


En sanitat, el departament ha demanat que hi hagi funcionament normal al servei d'urgències i en les unitats de cures intensives. Les intervencions quirúrgiques inajornables i els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia també hauran d'estar garantits. Relacionat amb la salut, el Departament d'Empresa i Treball també ha demanat que es garanteixi el normal funcionament del circuit assistencial de la Covid i de les àrees de neteja amb alt risc. Així mateix, hi haurà d'haver un 25% de la plantilla als centres d'assistència extrahospitalària. També s'haurà de mantenir el servei a les farmàcies de guàrdia.


Les manifestacions


La protesta principal, organitzada per l’Assemblea del 8-M, arrencarà a les 18.30 h de la plaça de la Universitat de Barcelona i recorrerà els carrers del centre sota el lema “Les dones movem el món, ara l’aturarem!”. També hi haurà mobilitzacions a la resta de ciutat catalanes.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: