Per què et costa tant despertar-te durant els mesos d'hivern?

per Redacció, el 27 de desembre de 2023 a les 06:00
Científics de diferents universitats alemanyes van dur a terme una investigació per descobrir si les nostres necessitats de descans depenen de l'estació de l'any. Per trobar la resposta, van fer que 98 dones i 90 homes dormissin durant tres nits al mes al laboratori mentre monitoraven aspectes clau com les seves onades cerebrals, els seus moviments d'ulls i de cames, el seu oxigen en sang, la seva respiració i la seva freqüència cardíaca.

Els resultats, publicats a la revista Frontiers in Neuroscience, van revelar que a l'hivern els participants van dormir una hora més que a la resta de les estacions. I, segons explica el professor clínic de psiquiatria i ciències del comportament de la Facultat de Medicina de la Universitat de Stanford, Rafael Pelayo, "una gran part d'això és perquè durant l'hivern experimentem menys hores de llum solar ambiental, cosa que impulsa els nostres ritmes circadians , també conegut com el nostre rellotge biològic, i els químics com la melatonina que indiquen al nostre cos que és hora de dormir".


Així doncs, es tracta d'un fenomen natural que fa que necessitem descansar més i també canvia el comportament del nostre cervell durant el descans. Concretament, es va poder observar que durant els mesos d'hivern el descans dels participants "va incloure 30 minuts addicionals de son de moviment ocular ràpid, una etapa de son profund crucial per formar records a llarg termini, regular les emocions i desenvolupar i restaurar el cervell".

Per tant, hauríem d'adaptar la nostra rutina de descans a l'època de l'any i al que ens demana el cos a cada estació. D'aquesta manera es podrien combatre els problemes d'insomni, però com suggereix l'expert Pelayo: "Aquest enfocament estacional del son requereix que les societats i les infraestructures laborals ajustin les hores al voltant de les necessitats canviants del son".



Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: