Tot el que has de saber sobre les eleccions del 28 de maig

per Redacció, el 25 de maig de 2023 a les 06:00
Com segurament ja sabeu, aquest 28 de maig hi ha eleccions municipals arreu de l'Estat i també eleccions autonòmiques en algunes comunitats, com ara Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa i el País Valencià, entre altres.

A Catalunya, però, només se celebren eleccions municipals, és a dir, els ciutadans escullen els alcaldes i regidors dels seus pobles o ciutats.

Informació bàsica que has de saber:


 On votar: si ja ets major d'edat i pots votar, segurament has rebut a casa
una targeta censal en la qual se t'indica la taula i el col·legi electoral on et correspon anar. Si no, també ho pots consultar a través de la web que ha habilitat l'Institut Nacional d'Estadística. 

 Els partits: per saber quins partits es presenten al teu municipi i quines persones formen part de cada partit, tens diverses opcions com per exemple buscar la informació a la web de la teva Diputació Provincial (Barcelona, Tarragona, Lleida o Girona). Allà hi trobaràs tots els detalls sobre les llistes electorals del teu poble o ciutat. Així, després, també podràs buscar i consultar els seus programes electorals i les propostes que fan.

 Si no et sents representat per cap partit, hi ha diverses maneres de mostrar el teu desacord, com ara el vot nul o el vot blanc:

 Es considera vot nul quan es posa dins el sobre una papereta no oficial, es guixa la papereta...Aquest vot no es considera vàlid i, per tant, no influeix a l'hora de fer el recompte.

 El vot blanc, en canvi, sí que afecta. Primer de tot, aclarir que el vot en blanc és el sobre que no conté cap papereta. Dit això, s'ha de deixar clar que en el sistema electoral espanyol, aquest tipus de vot pot desafavorir els partits minoritaris. Per què? Perquè a Espanya es fa servir la llei D'Hondt, que parteix de la base que si un partit no arriba 5 % dels vots no entra al joc electoral. Com que el vot en blanc és un vot vàlid, com més paperetes buides, més vots li caldran a una candidatura perquè pugui aconseguir representació.

 Quan se sabran els resultats? El recompte es farà el mateix diumenge i els resultats definitius se sabran el dilluns. Això sí, la constitució dels ajuntaments no es farà fins 20 dies més tard, tal com dicta la llei. Per tant, fins al 17 de juny no tindrem nous alcaldes i regidors.

 Quants regidors i regidores té cada municipi?
Es tria el nombre de regidors depenent del nombre d'habitants de cada poble o ciutat, Per exemple: fins a 100 residents, 3 regidors; de 101 a 250, 5 regidors, etc. A Barcelona, per exemple, que és la ciutat amb més habitants, tenen més de 40 regidors.



 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: