Eleccions 2023: resum amb els resultats més destacats i altres coses que has de saber

per Redacció, el 29 de maig de 2023 a les 09:15
Aquest diumenge 28 de maig milers de persones van anar a votar a les eleccions municipals que se celebraven arreu de l'Estat i també a les eleccions autonòmiques que es feien en algunes comunitats, com ara Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa i el País Valencià, entre altres.

El primer punt a desca tacar és la baixa participació: a Espanya, només un 63,9% dels ciutadans van anar a votar, una xifra que encara va ser més baixa a Catalunya, on es va arribar ni al 60%.

Pel que fa als resultats, es podrien resumir en dos grans titulars: el PP triomfa en la majoria de municipis i comunitats a Espanya i el PSC guanya en vots a Catalunya.

Eleccions autonòmiques


El PP ha arrasat en les eleccions autonòmiques d'aquest 28 de maig. A la Comunitat de Madrid, la llista d'Isabel Díaz Ayuso ha millorat els resultats de fa dos anys i ha aconseguit la majoria absoluta que volia.

D'altra banda, els populars també s'han convertit en la força més votada al País Valencià, les Illes Balears, Múrcia, Cantàbria i La Rioja, on podran governar si arriben a acords d'investidura amb Vox, una de les forces polítiques que més ha crescut en aquestes eleccions.

El PSOE només podrà conservar els governs de Castella-la Manxa i Astúries.

Eleccions municipals


 El PP ha estat la força més votada a Espanya en aquestes eleccions municipals i s'ha imposat al PSOE amb més de 760.000 vots de diferència: ha aconseguit el triomf en 8.100 ajuntaments. L'ultradreta Vox també ha augmentant vots en aquestes eleccions i s'ha convertit en la tercera força en molts municipis.

 Pel que fa a Catalunya, El PSC ha estat el partit més votat, seguit de Junts i d'Esquerra Republicana. Ara bé, en percentatge de vots la victòria és per Junts que podria governar en 342 municipis. ERC estaria el capdavant de 324 ajuntaments, mentre que el PSC lideraria en 126, molts dels quals a l'àrea metropolitana de Barcelona (Cornellà de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, etc.).

 Dit això, pràcticament tots els partits han perdut vots respecte a les últimes eleccions, menys el PP i Vox, que n'han guanyat. De fet, la dreta ha aconseguit imposar-se en alguns municipis com Ripoll. Allà ha guanyat Aliança Catalana, una formació d'extrema dreta independentista que té un programa obertament xenòfob en contra la de la immigració.

 Finalment, a Barcelona s'ha endut la victòria Xavier Trias, de Junts. Jaume Collboni, del PSC, s'ha situat segon, davant d'Ada Colau, que ha quedat tercera amb 9 regidors.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: