Desigualtats entre centres a l'hora d'accedir a la universitat? Això diu un estudi

per Redacció, el 16 de juny de 2023 a les 06:00
L'últim informe de l'Observatori del Sistema Universitari (OSU) ha conclòs que hi ha una falta d'equitat a l'hora d'accedir als graus universitaris. L'estudi ha analitzat les notes dels alumnes de Batxillerat a nivell estatal en funció de la titularitat del centre -públic, concertat i privat- i les ha comparat amb les qualificacions a les PAU.

Una de les principals evidències ha estat que en els últims 7 anys s'han reduït el nombre d'alumnes amb aprovat just al batxillerat i han augmentat els excel·lents. Tot i que això ha passat a tots els centres, als concertats i privats ha estat més notable que als públics. Això podria indicar que els alumnes d'aquests centres poden estar més ben preparats o tenir una posició socioeconòmica que els permet tenir més recursos i oportunitats.


Tot i això, s'ha observat que els excel·lents disminueixen a la selectivitat, sobretot en el cas dels centres concertats i privats, on la diferència és més gran. Però, com que a l'hora de calcular la nota d'accés als graus té més pes la de batxillerat (60%) que els exàmens de les PAU (40%), els alumnes de centres públics acaben amb una nota més baixa que la resta.

A més, els resultats de les PAU canvien segons la comunitat autònoma. Catalunya és el lloc on menys alumnes de centres públics aproven el batxillerat amb excel·lent i a la selectivitat només un 4,3% de l'alumnat aconsegueix treure entre un 9 i un 10.


L'OSU demana més coordinació i unificació de criteris per tal que els resultats entre comunitats no siguin tan diferents. A més, demana que pesi més la nota aconseguida a les PAU i no la de batxillerat, així com també reclama més transparència i que es facin públiques les notes de batxillerat i de les PAU a tots els centres.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: