Per què els adolescents haurien de començar les classes més tard?

per Redacció, el 25 de setembre de 2023 a les 12:00
Els instituts públics de Catalunya fan jornada intensiva, de manera que els alumnes comencen les classes al voltant de les 8 del matí i acaben cap a les 15 h. Tot i que tenim aquest horari molt normalitzat, un estudi apunta que pot perjudicar la salut i el rendiment dels alumnes.

Segons han explicat des de 324, els estudis existents apunten que sí que hi ha connexions determinants entre el tipus de jornada i l'aprenentatge i el rendiment dels alumnes. En aquest sentit, s'ha demostrat que el descans nocturn és imprescindible en l'etapa de secundària.


Òscar Sans, coordinador de la Unitat del Son de l'Hospital Sant Joan de Déu, explica que "hi ha evidència científica que demostra que dormir menys hores afecta el rendiment escolar i els processos de memòria". En el cas dels adolescents, haurien de començar les classes més tard perquè es comporten com mussols, "la son els ve més tard i es despertarien si poguessin també més tard".

Daniel Gabaldón, sociòleg educatiu i professor de Sociologia de l'Educació a la Universitat de València, també defensa que els adolescents haurien de començar les classes més tard i explica que aquells que fan jornada continuada tenen hàbits més perjudicials que aquells que fan jornada partida.


"Els alumnes que fan jornada continuada dormen menys, alguns fan fins i tot una migdiada que dificulta després el son nocturn. Mengen pitjor, perquè dinen més tard, i fan més deures i passen més temps amb pantalles. Quan arriben a casa, moltes vegades no hi ha ningú perquè els pares estan treballant. Els alumnes canvien un temps de socialització a l'escola, el temps de migdia, que és molt útil per al seu desenvolupament, per temps sols amb pantalles", explica.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: