Vigila amb aquesta estafa quan escanegis un QR

per Redacció, el 31 d'octubre de 2023 a les 12:00
El "QRishing" és una estafa que està molt de moda i que consisteix a accedir a dades personals i bancàries a través d'un codi QR.

És molt comú trobar aquests QRs falsos a bars i restaurants, però també es poden trobar a etiquetes de roba, pamflets publicitaris, aplicacions de compravenda d'objectes, lloguer de serveis, bitllets de transport o entrades d'espectacles, entre d'altres.


Les víctimes d'aquestes estafen solen veure càrrecs als seus comptes bancaris d'un origen desconegut. És important detectar d'on venen per poder donar de baixa aquests càrrecs, ja que sovint són "subscripcions" fraudulentes.

Com evitar caure en aquests QR maliciosos?


El primer que cal comprovar en el moment d'escanejar un QR és que aquest no estigui enganxat a sobre d'un altre.

Després, cal verificar que el QR ens dirigeix a la web de l'establiment o lloc on estem. També cal fixar-se en si apareix la lletra "s" després de l'"http" i si té el símbol del cadenat, que indica que és una pàgina segura.

En cas que el QR et demani dades personals o de pagament, cal informar al personal (si n'hi ha).

Detecta també si la pàgina on t'envia el QR té faltes d'ortografia i no cliquis mai sobre anuncis ni enllaços estranys.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: