Et fan burla cada dia? Et deixen de banda? T’insulten per com vesteixes, parles o pel teu origen? Si alguna d’aquestes situacions et sona, potser estàs patint assetjament escolar. I, molt important: no és culpa teva i no ho has d’aguantar sol o sola.
L’assetjament pot tenir moltes cares: riures constants a l’aula, sobrenoms ofensius, amenaces a l’hora del pati, missatges cruels per WhatsApp o xarxes socials, ignorar-te expressament o fer-te sentir que no hi encaixes. A vegades és tan subtil que ni tan sols la persona que el pateix sap ben bé què li passa, només sap que cada dia anar a classe li costa més.
Des de l’inici d’aquest curs, a Catalunya ja s’han detectat 1.333 possibles casos de bullying als centres educatius, segons dades de 3Cat. Aquestes xifres s’han pogut recollir gràcies a una nova eina: el Registre de Violències contra l’Alumnat, que ajuda els centres a deixar constància de qualsevol situació de violència i millorar-ne la detecció.
Si estàs vivint una situació així o coneixes algú que la pateix, pots recórrer a la USAV (Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència), un servei del Departament d’Educació pensat per ajudar tant l’alumnat com els centres i les famílies. El 2024, la USAV va rebre 7.166 trucades i va intervenir en 2.060 casos.
A més de la USAV, hi ha altres iniciatives com el programa #aquiproubullying, en què ja han participat més de 280 centres educatius des del 2017. Aquest programa vol promoure el bon rotllo, la convivència i el respecte entre tots.
Recorda que si algun cop t'has trobat amb una situació que et generi dubtes, inseguretats o preocupacions pots escriure a 'El Consultori' d'Adolescents.cat, un espai segur i confidencial on rebràs resposta de les psicòlogues que hi treballen.
Si ho prefereixes, també pots parlar-ho amb les nostres professionals a través del consultori d’Adolescents.cat.