Aquest mes podrem tornar a gaudir d’un espectacle en forma de pluja de meteors, els coneguts eta-Aquàrids. De tant en, el cel nocturn ens regala un veritable espectacle de focs artificials com el que podrem gaudir aquesta nit de dimarts a dimecres gràcies al cometa Halley, que porta amb ell la pluja d’estels eta-Aquàrids.
Amb l’arribada del bon temps també entren les ganes de gaudir d’aquests espectacles. Aquest el podem veure des del 19 d’abril, però aquesta nit del 6 de març arriba al pic de pluja. Si tens més sort i les condicions meteorològiques t’ho permeten, també podràs veure’ls previsiblement fins a finals de maig, durant la matinada.
Aquesta nit s’assolirà el màxim amb una mitjana d’uns 30-40 meteors cada hora, tot i que la brillantor de la Lluna podria dificultar una mica l’observació.
Aquest espectacle d’estrelles fugaces passa quan la Terra travessa el camí deixat pel famós cometa Halley, que gira al voltant del Sol cada 75 anys. Tot i que només el podem veure des d'aquí a cada 36 anys, les restes que deixa enrere —com pols, gas i petites pedres— xoquen amb la nostra atmosfera i, encara que siguin tan petites com un gra de sorra, es converteixen en lluminoses estrelles fugaces que travessen el cel a gran velocitat.
Com que aquestes estrelles fugaces poden aparèixer en qualsevol racó del cel, no cal complicar-se amb telescopis ni prismàtics.
El més important és trobar un lloc ben fosc, lluny de la contaminació lumínica i, si pot ser, sense núvols.
Porta roba d’abrigar, estira’t o seu còmodament i fixa la vista en una zona del cel.
No cal anar mirant amunt i avall: quedar-se quiet mirant un sol punt augmenta les possibilitats de veure’n.
I sobretot: paciència i a gaudir de l’espectacle!
Els millors llocs per observar aquest fenomen són zones amb baixa contaminació lumínica i vistes clares del cel de nit.
A Catalunya, algunes recomanacions inclouen el municipi d'Albanyà, el Parc Astronòmic del Montsec, el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades i el Montsant, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o el municipi de Saldes.
També poden ser bones opcions la serra de la Mussara, a les muntanyes de Prades, el cap de Creus i Cadaqués. D’altra banda, hi ha els observatoris com ara el Fabra i el Cosmocaixa a Barcelona, al centre Món Natura Pirineus i el de Castelltallat i Batet de la Serra.