El rànquing de les notes de tall universitàries d’aquest 2025 dibuixa un panorama clar: les ciències continuen al capdavant, però amb un nou matís. Si fins ara la salut dominava indiscutiblement, aquest any són les enginyeries les que prenen embranzida i s’obren pas en el podi de les titulacions més difícils d’assolir. De fet, 3 de les 10 carreres amb la nota de tall més alta corresponen a enginyeries, una més que l’any anterior. Mentrestant, Medicina continua sent la carrera més demandada, però amb una lleugera caiguda en les notes d’accés.
Física i Matemàtiques (UAB) – 13,370
Física i Matemàtiques (UB) – 13,170
Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials (UPC) – 12,936
Medicina (UB – Campus Clínic) – 12,826
Dret i Relacions Internacionals (UAB) – 12,722
Medicina (UAB) – 12,694
Enginyeria Informàtica i Matemàtiques (UB) – 12,632
Enginyeria Biomèdica (UB) – 12,610
Medicina (URV) – 12,408
Matemàtiques (UPC) – 12,390
Tot i que Física i Matemàtiques (UAB i UB) continuen intocables en el primer i segon lloc —per 14è any consecutiu—, l’ascens de les enginyeries tecnològiques i biomèdiques marca un canvi de tendència. Enginyeria Aeroespacial (UPC) ha escalat dues posicions i es col·loca tercera al rànquing, mentre que el doble grau d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques (UB) puja cinc llocs i la nova entrant, Enginyeria Biomèdica (UB), fa un salt espectacular de nou posicions.
Aquest augment reflecteix la consolidació d’una demanda creixent per perfils STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), amb alta inserció laboral i un futur clarament orientat a la innovació i el desenvolupament tecnològic.
Malgrat la lleugera davallada de les notes, Medicina continua sent la titulació amb més aspirants, especialment al Campus Clínic de la UB, amb prop de 1.900 sol·licituds per a 200 places, i a la UAB, amb més d’1.100 aspirants per a 385 llocs. Tot i això, la tendència a la baixa és clara: si l’any 2022 hi havia sis graus de Medicina entre els 10 primers, aquest 2025 només en queden tres.
Aquesta evolució suggereix una redistribució de l'interès dels estudiants cap a altres camps amb opcions de futur igualment atractives, com les enginyeries tecnològiques i biomèdiques.
Un any més, graus com Història, Filosofia, Filologia o Història de l’Art continuen amb notes mínimes de 5. Això vol dir que no s’han cobert totes les places en la primera assignació. Tot i que la Facultat de Filologia i Comunicació de la UB ha registrat un lleuger increment de sol·licituds, la nota d’accés es manté plana i confirma el desinterès generalitzat per les humanitats en comparació amb les ciències i les tecnologies.
Aquest 2025, 57.401 estudiants han fet preinscripció universitària, i el 62% ha aconseguit entrar a la seva primera opció, una xifra lleugerament inferior a la de l’any passat. Amb 41.771 places disponibles a les universitats catalanes, la nota de tall torna a ser el filtre principal, especialment en els graus amb menys oferta i més demanda.