Si algun cop t’has sentit malament i has anat al ChatGPT per desfogar-te o buscar consells, no ets l’únic. Cada cop més joves fan servir la intel·ligència artificial com una mena de “psicòleg virtual”. Però, alerta: el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya avisa que això pot ser perillós.
Diuen que confiar en una IA quan tens ansietat, estrès o altres problemes emocionals pot fer que la situació empitjori o es cronifiqui.
“Et pot donar la sensació que t’estàs ajudant, però pot ser que estiguis tapant el problema, no solucionant-lo”, diu Antoni Baena, expert en psicologia digital.
Les IA com el ChatGPT no són psicòlegs reals. No tenen formació ni poden entendre com funciona la ment humana de veritat. Sovint donen consells genèrics, trets de la psicologia d’autoajuda, que poden fer-te sentir encara pitjor.
“Molts d’aquests missatges et fan pensar que si estàs malament és culpa teva, i si no et millores, també”, diu Baena.
A més, les IA estan dissenyades per no discutir. Sempre et donen la raó i eviten la confrontació, que és justament una de les parts més importants de la teràpia: enfrontar el que no va bé per poder canviar.
A molts joves els costa accedir a psicòlegs de veritat: les llistes d’espera són llargues i les consultes privades són cares. A més, parlar amb una IA és ràpid, anònim i gratuït.
Però els psicòlegs insisteixen: una aplicació no pot substituir una persona formada.
“Necessitem més recursos en salut mental, però això no vol dir que l’IA sigui una solució segura”, adverteix Baena.
Si et sents malament o t’estàs apagant emocionalment, el millor que pots fer és parlar amb un professional. Desfogar-te amb una IA pot anar bé puntualment, però no és el mateix que tenir algú que et coneix, t’escolta i t’ajuda de veritat.
Si tens qualsevol por, dubte o problema ens pots escriure anònimament a través d'aquest formulari especificant si la consulta és de Psicologia general, sexualitat o alimentació i imatge personal: