Aquest efecte explica per què l'horòscop sempre l'encerta

per Redacció, el 16 de novembre de 2020 a les 10:49
T'has preguntat mai perquè l'horòscop acostuma a encertar com et sents? La psicòloga Leticia Aguilar explica a La Mente es Maravillosa que el motiu és l'efecte Barnum. Es tracta de la validació i acceptació de descripcions d'acord amb unes característiques que es donen com a autèntiques.

Hi ha certs elements que permeten que allò que llegeixes a l'horòscop sembli real i un d'ells és que la informació es pot generalitzar i, per tant, pot ser certa per un alt percentatge de la població. D'aquesta manera, fins i tot la gent que no creu en l'astrologia pot trobar relació amb allò que està vivint.


A més, no solen ser descripcions concretes i la gran majoria són favorables i bones. Aquests aspectes permeten que qualsevol persona que tingui coneixement sobre si mateixa sigui capaç de donar-li un sentit personal. Tot i això, les descripcions que es prenen com a reals són aquelles que tenen una relació directa amb la nostra personalitat. És a dir, en general, la gent es creu més les descripcions que es fan sobre els caràcters dels diversos signes zodiacals, per exemple, que no pas la predicció setmanal.

L'origen de l'efecte Barnum



El 1947, el psicòleg Ross Stagner va demanar a diversos directius passar un test de personalitat. Un cop fet, en comptes de donar-los respostes individuals i personalitzades, va presentar-los informació generalitzada treta d'horòscops i articles d'astrologia. Quan es va preguntar a cada directiu sobre si els resultats del test havien estat encertats, més de la meitat va descriure l'avaluació com a molt precisa.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: