Consells bàsics per evitar riscos a les xarxes socials

per Redacció, el 22 de novembre de 2021 a les 16:26
Segur que tens un o més perfils a les xarxes socials. Publiques les teves fotos a Instagram, comparteixes vídeos a TikTok…i tot de manera gratuïta, o no? Què en treu qui ens ofereix aquest servei? Diguem-ho d’entrada: res no és de franc, a les xarxes socials. La clau del negoci és la informació personal que facilites a través del teu perfil.

D’aquesta manera, els anunciants poden fer-te arribar publicitat altament personalitzada i maximitzar així l’eficàcia de les campanyes. Quan decideixes quins comptes o personatges públics segueixes o quins productes t’agraden, dones a conèixer dades personals sensibles que serveixen per perfilar-te. I de tot això pots no ser-ne conscient. A més, quan indiques la ubicació, quan comparteixes els plans que tens per al cap de setmana, quan publiques fotos o difons dades personals, t’exposes a una sèrie de riscos.

Per això convé que et preguntis si t’interessa que qualsevol pugui saber-ho tot sobre tu. I és que tenir un perfil públic a una xarxa social i identificar-te personalment serveix perquè qui et busqui pugui trobar-te amb facilitat, i això té avantatges, però també pot ser problemàtic. El que fas a les xarxes socials deixa un rastre, de manera que, si en fas ús, és important que en siguis conscient.

Actua per evitar riscos
Aquests consells bàsics d'Internet Segura t’estalviaran possibles problemes:

Reconeix el terreny
Informa’t bé de les condicions d’ús de les xarxes socials que fas servir. Perquè totes les xarxes socials se serveixen de les teves dades personals, però n’hi ha que són més respectuoses amb la privacitat que no d’altres.

Controla qui pot veure la teva activitat
Ets tu qui decideix qui pot enviar-te missatges i sol·licituds d’amistat, qui té accés a la teva llista d’amics, amb qui interactues, etcètera. Tu tries qui veu les teves publicacions i pots restringir l’abast d’allò que comparteixes a través de la configuració de privacitat de les teves xarxes socials.
Meghann Fahy Smile GIF by The Bold Type
Sigues respectuós amb la privacitat dels altres
De la mateixa manera que no vols que hi hagi persones que comentin segons què sobre tu en les seves publicacions o que t’etiquetin, evita d’exposar dades sensibles d’altres persones a les teves publicacions. Limita l’etiquetatge! A l’apartat de configuració de les preferències d’usuari de les teves xarxes socials pots impedir que t’etiquetin en altres publicacions.

Projecta una bona imatge
Pensa-t’ho bé abans de publicar a les xarxes socials, assegura’t que el que publiques no pot perjudicar-te en un futur. Sigues conscient que algú pot buscar el teu nom a Internet en algun moment. Que les teves xarxes socials posin en relleu les teves habilitats i interessos pot ajudar-te a destacar. Fes que la teva petjada digital treballi en favor teu.


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: