Les respostes a les preguntes que segurament t'has fet sobre les malalties de transmissió sexual

per Adolescents.cat, el 10 de febrer de 2022 a les 11:21
A tots i a totes ens han parlat moltes vegades sobre les ETS o malalties de transmissió sexual. Ara bé, seguim tenint dubtes i a vegades no som conscients del que comporten fins que en tenim alguna. No t’has d’espantar ni alarmar, però sí que és important que t’ho prenguis seriosament i tinguis algunes precaucions. Al final el sexe és plaer, així que si vigiles t’estalviaràs haver de patir!

 

Versió sense playbuzz:

Pots contagiar-te d’una malaltia de transmissió sexual per compartir llit o tovallola?
No. L’única infecció de transmissió sexual que es pot propagar d’aquesta manera són els polls púbics. Insectes paràsits que viuen al pèl públic, a les aixelles o inclús a les celles.

M’hauria de posar la vacuna del papil·loma (VPH)?
La majoria de ginecòlegs et recomanaran que sí. El virus del papil·loma afecta a un 80% de les noies actualment en graus diferents. Ets molt jove i és probable que canviïs de parelles sexuals, així que el millor és vacunar-te per protegir-te. Hi ha més de 100 variants del virus, la vacuna t’immunitza dels més forts i comuns. També és possible que et recomanin posar-te-la si ets un noi, ja que encara que el virus no t’afecti, sí que evitaràs passar-lo a les noies. El teu metge o ginecòleg et dirà el que és millor per a tu.

Pots tenir una malaltia de transmissió sexual a la gola?
Sí, pots tenir clamídia o gonorrea a la gola. La millor manera de protegir-te és utilitzant també preservatius durant el sexe oral.

Com prevenir aquestes malalties?
Utilitza sempre condons quan comencis una relació sexual amb algú. El millor és que n’utilitzis tant en penetració com amb sexe oral. . Si la relació és seriosa i monògama us podeu fer proves mèdiques per descartar malalties i així passar a un altre mètode anticonceptiu. 
Per a les relacions entre noies us recomanem les bandes de làtex. Aquí pots llegir un article sobre protecció en parelles homosexuals. 

[ficentareport]
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: