L'agàmia, una altra manera de viure les relacions i el sexe

per Redacció, el 17 de juliol de 2022 a les 06:00
L'agàmia és un model diferent i oposat al sistema monògam heteronormatiu que coneixem que es basa en la no formació de parelles. És a dir, es tracta de l'absència del que anomenem "gamos", per tant, de la unió entre dos amants en forma de parella.

Les persones partidàries de l'agàmia defensen que l'amor no és un sentiment, sinó una ideologia que indica com han de ser les seves relacions. Creuen que les relacions de parella són innecessàries, però això no significa que no es relacionin. Simplement, posen en dubte l'enamorament perquè creuen que no els permet racionalitzar, sinó que els crea expectatives il·legítimes.


gossip girl couple GIF

Així doncs, com expliquen des de Cosmopolitan, defensen que la idea d'exclusivitat en una relació amorosa els "educa per aspirar a la utopia de descobrir 'l'amor verdader'. Tot i això, aquest amor, lluny de portar la felicitat que promet, suposa en molts casos l'origen de les nostres misèries". Aura García-Junco, autora del llibre 'El dia que aprendí que no se amar', creu que "voler abraçar un tipus de relació que duri tota la vida suposa abraçar la irrealitat, perquè les relacions, en la majoria dels casos, s'acaben".


Juliana Abaúnza, escriptora de 'Series largas, novios cortos', explica que aspira a viure en un món on tant la monogàmia com l'agàmia siguin igual de respectades i vàlides. Indica que viu l'agàmia des d'abans de saber que aquest terme existia i que creu que l'amor romàntic té molt a criticar, però, tot i això, confessa el següent: "conec a persones per a qui l'amor romàntic (desconstruït, conversat i treballat) ha estat alliberador i satisfactori. Per això, no m'atreveixo a dir coses com que mai ningú no hauria d'estar en parella i mai ningú no s'hauria d'enamorar".

Per tant, l'agàmia consisteix en un model on les relacions de paella no tenen cabuda. Les persones que opten per aquesta, es troben amb moltes dificultats, ja que la societat les incita a tenir parella. Però adverteixen que "és important posar límits, perquè la inèrcia et portarà a seguir les relacions més tradicionals i a què portis la teva parella fins i tot al cafè íntim que t'anaves a prendre amb una amiga".

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: