Què és la «drunkorèxia»?

per Redacció, el 8 d'octubre de 2022 a les 06:00
Alfonso Méndez, psicòleg i psicoterapeuta director de la Unitat d'Obesitat i Sobrepès de l'Institut Centta (Madrid) i coordinador del grup de treball TCA (Trastorn de la Conducta Alimentària) i Obesitat del Col·legi de la Psicologia de Madrid, ha donat a conèixer alguns detalls sobre un nou trastorn alimentari detectat en els últims anys.

Es tracta de la drunkorexia, un terme que assenyala comportaments "en què s'abusa de l'alcohol, que suma una quantitat important de calories, i es deixa de menjar aliments sòlids per no aportar més calories i no engreixar-se". És a dir, que es tracta d'un trastorn de la conducta alimentària, ja que el factor clau és el desig per una determinada aparença física. "Ara s'ha adaptat a les noves modes i les noves maneres de relacionar-se dels joves, en què l'alcohol és considerat un element imprescindible en les interaccions socials", aclareix.


Segons Méndez, aquest trastorn afecta persones "cada cop més joves", i té unes implicacions molt perilloses perquè afecta especialment els adolescents, "persones joves que no tenen massa informació sobre els perills d'aquestes pràctiques" i, sobretot, no tenen un criteri format a l'hora d'exposar-se a la pràctica social de la ingesta d'alcohol. 

Méndez diu que els principals símptomes als quals s'ha de parar atenció per determinar si una persona pateix aquest trastorn, que són semblants als de l'anorèxia nerviosa però afegint-hi els del consum excessiu d'alcohol, serien saltar-se àpats - o restringir la ingesta d'aliments per "compensar" les calories de l'alcohol, un excés d'exercici o l'ús injustificat de laxants, els vòmits, el consum de grans quantitats d'alcohol, una preocupació excessiva per l'aparença corporal i el pes, seguir dietes molt estrictes i patir una baixa autoestima o depressió. 


En aquest context, el psicòleg alerta que, com qualsevol trastorn de la conducta alimentària corre el risc de cronificar-se si no s'intervé ràpidament, i que a banda de les conseqüències d'una anorèxia nerviosa s'hi han de sumar el deteriorament físic i psicològic de l'excés de consum d'alcohol. 

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: