Les universitats de tot l’estat han anunciat aquesta setmana un acord per modificar el format de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) amb l’objectiu que els exàmens siguin cada cop més semblants a tot el territori.
Els experts ja han dit que no es tracta de grans canvis perquè és impossible homogeneïtzar les proves de totes les comunitats, però canvien aspectes bàsics. També cal que sàpigues que l’acord no és d’obligat compliment i, per tant, Catalunya podria decidir si seguir o no aquests canvis. T’ho expliquem!
➡️ Exàmens similars per a 30 de les 35 assignatures que existeixen (el 85%). Les cinc restants encara estan en procés o sense acord.Queden fora Biologia, Empresa i Model de Disseny de Negoci, Llengua Italiana -totes tres segueixen en procés de negociació, Portuguès i Expressió Gràfica Plàstica -aquestes dues últimes no arribaran a cap pacte-.
➡️ Més claredat en l’estructura dels exàmens: s’ha decidit quins tipus de preguntes hi haurà, quanta opcionalitat es permetrà i com es repartiran els punts. Per exemple, a Llengua Castellana, ja se sap que 4 punts seran de comprensió, 3 de llengua i 3 de literatura.
➡️ Competències i no només memòria: es vol fomentar més la capacitat d’aplicar coneixements i no només repetir de memòria. Cada pregunta tindrà un nivell competencial determinat.
➡️ I l’ortografia? A llengua, et poden treure fins a 2 punts per faltes, però encara no s’ha decidit exactament quant penalitza cada error.
➡️ A Història, el model és menys concret, però ja s’ha establert que l’examen tindrà tres parts: exercicis curts, comentari de text i una pregunta de desenvolupament.
Aquest acord ha estat treballat per més de 600 professors de tot l’Estat i coordinat per 25 experts, i encara que reconeixen que "no és perfecte", sí que suposa un gran pas endavant per fer la Selectivitat més clara i equitativa per a tothom. El proper pas? Presentar el nou model al Govern i a les comunitats autònomes perquè entri en vigor a partir del curs 2025-2026.