El compte enrere per les proves de la Selectivitat 2025 ja ha començat. Molts estudiants es preparen per afrontar les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) que tindran lloc l’11, 12 i 13 de juny. És un dels moments més importants de la trajectòria acadèmica per a molts i on hauran de demostrar tots els seus coneixements en només 90 minuts.
Julio García Gómez, expert en tècniques d’aprenentatge i comunicació, proposa una sèrie d’estratègies per preparar la selectivitat. Entre elles, destaca la tècnica del full en blanc in mente, una eina d’estudi molt productiva.
Aquesta tècnica consisteix a fer una pausa després d’haver estudiat una part del temari, projectant mentalment en un full en blanc (a la ment) tres idees clau apreses. Tot seguit, l’estudiant escriu cinc línies amb la seva pròpia lletra sobre allò que ha assimilat. Aquesta pràctica ajuda a estructurar el pensament, reforçar la memòria i preparar la ment per exposar els coneixements de manera clara i ordenada.
Estudia una secció concreta del temari
Pot ser un tema, un apartat o unes pàgines concretes. La idea és treballar amb blocs petits i manejables.
Descans actiu i projecció mental
Un cop acabat el bloc d’estudi que t’has marcat, fes un descans curt (3-5 minuts), però actiu. És a dir, durant aquest descans, imagina’t mentalment un full en blanc. Llavors visualitza i selecciona tres idees clau del que acabes d’aprendre.
Escriu a mà
Amb aquestes tres idees mentals, escriu cinc línies a mà sobre el contingut, amb les teves pròpies paraules. Això t’ajudarà a ordenar el pensament, afavorirà la connexió entre idees i, a més, tindrà un efecte memorístic reforçat.
Revisió i reforç visual
Un consell que també pots seguir és enganxar aquests resums breus a la paret, com si fossin titulars que et recordi el que ja has estudiat. Això crea un entorn emocional positiu i una sensació de progrés.
Suposem que acabes d’estudiar un apartat sobre la Guerra Civil Espanyola. Durant el descans actiu, et projectes el teu “full en blanc mental” i identifiques:
A partir d’això, escrius:
"La Guerra Civil Espanyola va començar el 1936 per tensions polítiques i socials acumulades. Es van enfrontar el bàndol republicà i el nacional. Va tenir el suport d’ideologies internacionals i va acabar el 1939 amb la dictadura de Franco. Va provocar greus conseqüències socials, repressió i exili de molts espanyols."